Solleh Al-Fatimi

Oleh:
Abu Mujahid
Mohd Solleh Ab Razak (MSAR).


Buku ini digarap khusus buat pembaca dalam usaha mencorakkan masa depan anak-anak yang berteraskan al-Quran. Pembelajaran dan pendidikan berteraskan al-Quran yang bermula sejak kecil mampu menjamin akidah anak-anak daripada goyah, terseleweng atau terpedaya dengan pelbagai diayah masa kini.

Selain itu, didikan supaya mencintai al-Quran sejak kecil juga mampu menghindar anak-anak daripada tergelincir dari landasan Islam yang sewajarnya.

Buku ini membawa seribu satu manfaat kepada pembaca kerana dengan lahirnya generasi pencinta al-Quran, maka akan lahirlah umat yang berpegang teguh kepada ajaran al-Quran dalam semua aspek kehidupan.

Buku ini perlu dimiliki kerana ia memaparkan kaedah dan pendekatan untuk mendidik anak mencintai al-Quran. Memberi motivasi dan keyakinan kepada pembaca dalam mendidik anak pencinta al-Quran.

Buku ini juga padat dengan nasihat dan kata-kata hikmah yang bakal menyuntik semangat pembaca untuk melahirkan anak yang mencintai al-Quran.


TINTA PENGARANG
BICARA TENTANG ANAK

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
إِنَّ الْحَمْدَ لِلهِ نَحْمَدُهُ وَنَسْتَعِينُ بِهِ وَنَسْتَغْفِرُهُ وَنَسْتَهْدِيْهِ وَنَعُوْذُ بِاللهِ مِنْ شُرُورِ أَنْفُسِنَا وَمِن سَيِّئَاتِ أَعْمَالِنَا. إِنَّهُ مَن يَهْدي اللهُ فَلَا مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلَا هَادِيَ لَهُ وَأَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيْكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ.
اَللَّهُمَ إِنَّا نَسْأَلُكَ بِكُلِّ اسْمٍ هُوَ لَكَ سَمَّيْتَ بِهِ نَفْسَكَ أَوْ أَنْزَلْتَهُ فِي كِتَابِكَ أَوْ عَلَّمْتَهُ أَحَدًاً مِنْ خَلْقِكَ أَو اسْتَأْثَرْتَ بِهِ فِي عِلْمِ الغَيْبِ عِنْدَكَ ، أَنْ تَجْعَلَ القُرْآنَ رَبِيعَ قُلُوبِنَا وَنُورَ صُدُورِنَا وَجَلَاءَ أَحَزَانِنَا وَذَهَابَ هُمُومِنَا…أما بعد...

Bicara tentang anak. Setiap manusia yang hidup di dunia ini –terutamanya ibubapa- tidak dapat menafikan fitrah dirinya yang mengharapkan kehadiran insan yang bergelar anak. Kehadirannya bakal memenuhi setiap ruang kosong kehidupan ini. Kehadirannya memberi seribu satu makna dalam kehidupan.
Dengan harapan yang tinggi menggunung, kita mengimpikan anak yang mampu menjadi penyejuk mata dalam kehidupan kita. Bukan sekadar ketika mereka berada dizaman kanak-kanak sahaja, malah tatkala mereka menempuh alam remaja dan dewasa yang penuh cabaran. Lebih daripada itu, kita mengimpikan agar anak inilah yang akan membantu memimpin tangan kita menuju ke syurga Allah SWT. Itulah impian dan harapan kita.
Di usia kanak-kanak ini, usia yang sangat sesuai untuk kita mendidik dan melatih anak-anak kita. Bak kata pepatah; “Melentur buluh biarlah dari rebungnya”. Di usia rebung, kita mampu untuk melentur dan membentuk ke arah yang menyelamatkan mereka untuk hari esok. Diusia ini, ia mengikuti setiap lenturan tersebut tanpa sebarang kekerasan. Ia mengikuti dengan penuh tertib dan lemah lembut. Namun, setelah usia rebunnya berlalu dan usia buluhnya telah tiba, maka saat itu melenturnya merupakan satu perkara yang amat sukar. Saat itu, buluh sudah ada acuannya tersendiri, buluh sudah ada bentuknya tersendiri. Bahkan tidak keterlaluan untuk dikatakan bahawa sesuatu yang mungkin mustahil untuk melenturnya lagi. Seandainya dilenturkannya, kemungkinan buluh tersebut akan patah. Lebih memilukan lagi apabila buluh tersebut akan terpelanting ke muka kita yang melenturkannya.

Menatap Wajah Anak
Tataplah wajah anak-anak kita. Pandanglah mereka dengan penuh kasih sayang. Disaat keasyikan kita memerhatikan wajahnya, kita perlu mengerti betapa anak-anak itu terlalu dahagakan didikan dan tarbiah daripada tangan ibu dan ayahnya. Sekalipun anak-anak itu tidak mengucapkannya, namun jiwanya meronta-ronta mengharapkan curahan didikan dan tarbiah daripada curahan jari jemari ibu ayahnya.

Ya, anak kita terlalu dahagakannya. Ia sangat memerlukannya bukan sekadar untuk menghilangkan dahaga dimusim panas, bahkan mereka memerlukannya untuk sepanjang musim. Bekalan ketika bersama ibu ayah dan juga bekalan tatkala berjauhan dengan ibu dan ayah. Sama ada berjauhan secara fizikan ataupun berjauhan disebabkan kematian. Malah anak-anak itu perlukan didikan dan tarbiah sebagaimana mereka memerlukan oksigen untuk hidup. Tanpa didikan dan tarbiah, anak-anak tersebut akan mati. Mati dalam mengenal tujuan hidup dan terbujur kaku dalam mempamerkan akhlak yang mulia.

Itulah yang diperlukan oleh anak-anak kita. Tanpa didikan dan tarbiah, jasad anak-anak akan terus hidup dan membesar, tetapi hati dan jiwanya mati. Mati ditangan ibubapanya sendiri. Dek kerana mereka membiarkan anak-anaknya mati kebuluran tanpa seteguk didikan dan sesuap tarbiah. Apa yang perlu dikatakan lagi, sedangkan ibubapa mereka sendiri yang ‘membunuh’ dan ‘mengebumikan’ anak-anaknya.

Justeru, janganlah kita hampakan keperluan mereka. Janganlah tangan kita sendiri yang membunuh dan meracuni hidup anak kita. Apa ertinya mereka membesar tetapi tidak mampu disirami dengan didikan dan tarbiah.

Wajahnya, Wajah Penghuni Syurga

Kehidupan anak-anak kita dipenuhi dengan tawa riang sepanjang masa. Kehidupannya dilingkari dengan keriangan dan kebahagiaan. Keceriaannya dalam diri mereka turut meresap masuk ke dalam sanubari kita. Gelak ketawanya mampu mengubati keresahan di dalam diri. Bahkan kepenatan dan keletihan sepanjang hari di tempat kerja mampu dileraikan dengan larian anak mendakap kita di muka pintu. Panggilan mereka untuk mendapatkan perhatian dari kita membuatkan energi yang baru berjaya dicas. Senyuman yang terukir, memahatkan kegembiraan di dalam hati kita.

Itu pancaran dari wajah penghuni syurga. Wajah suci itu mampu memecahkan kebuntuan dalam diri kita. Wajah suci itu mampu meleraikan keletihan dalam tubuh kita. Wajah suci itu mampu menjemput keceriaan menjadi tetamu di dalam rumahtangga. Wajah suci itu mampu mengukir senyuman yang mendamaikan hati. Wajah suci itu juga mampu memberi makna dalam kehidupan berumahtangga.

Wajah suci itu mampu memberi sinar dalam diri kita, kerana sinar di dalam dirinya tidak pernah terpadam. Kemaksiatan dan kemungkaran tidak pernah bertapak di dalam dirinya, apatah lagi untuk menguasainya. Seandainya mereka tersalah, maka kemaafan sentiasa bersamanya.
Inilah yang disampaikan oleh Rasulullah SAW.

عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ رُفِعَ الْقَلَمُ عَنْ ثَلَاثَةٍ عَنْ النَّائِمِ حَتَّى يَسْتَيْقِظَ وَعَنْ الْمُبْتَلَى حَتَّى يَبْرَأَ وَعَنْ الصَّبِيِّ حَتَّى يَكْبُرَ

Diriwayatkan daripada A’isyah r.ha, sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda: “Pena pencatat amalan dan dosa itu diangkat (tidak dicatat) dari tiga golongan: Orang yang tidur sehingga dia bangun dari tidurnya, orang gila sehingga dia waras kembali dan anak kecil sehingga sampai tempoh baligh”.[1]

Justeru, menjadi tugas kita dan tanggungjawab kita untuk mencorakkan anak-anak kita sebagaimana karakter dan peribadi ahli syurga. Lakarkan dalam kehidupan mereka warna-warni kehidupan sebagaimana warna-warni ahli syurga. Pahatlah dihati mereka dengan corak yang akan membuatkannya kekal lama untuk menjadi bekalan tatkala melalui liku-liku kehidupan. Yakinlah, dengan acuan ini sahajalah yang akan menjamin keberterusan anak-anak kita sebagai ahli syurga. Dan inilah acuan yang terbaik dan terpenting. Inilah acuan yang diiktiraf oleh Allah SWT.

Maksudnya: “(Katakanlah wahai orang-orang yang beriman: “Agama Islam, yang kami telah sebati dengannya ialah): celupan Allah yang mencorakkan seluruh kehidupan kami dengan corak Islam); dan siapakah yang lebih baik celupannya daripada Allah? (Kami tetap percayakan Allah) dan kepadaNyalah kami beribadat”. (Surah al-Baqarah 2: 138)
Menyedari hakikat inilah, sudah menjadi tanggungjawab kita untuk memastikan anak-anak kita hidup di landasan yang menuju ke syurga. Lenturkan hati dan badan mereka menuju ke terminal terakhir. Iaitu syurga. Kerana anak kita berasal dari syurga, maka mereka perlu kembali ke syurga yang sama. Oleh itu, kita tiada pilihan lain selain mendidik mereka menjadi ahli syurga.

Kita juga sedar, untuk menuju ke terminal syurga, kita sewajibnya melalui landasan yang membawanya ke syurga. Apakah landasan tersebut? Tiada lain kecuali landasan al-Quran. Hanya satu. Tiada kedua atau ketiga. Landasan al-Quran inilah yang akan membawa anak-anak kita ke syurga. Bilakah kita perlu meletakkan anak kita pada landasan ini? Bila lagi kalau bukan sekarang! Ya, sekarang. Jangan tangguhkan lagi.

Mendidik Diri Untuk Mendidik

Seorang pendidik tidak mampu muncul sebagaimana munculnya matahari di pagi hari tanpa sebarang kemahuan. Ia juga tidak lahir kedunia ini disaat kelahirannya tanpa sebarang asuhan dan didikan. Ia juga tidak mampu dicapai dengan kuasa sakti untuk menjadikan kita pendidik yang berjaya. Ia juga tidak semudah ‘Superman’ yang bertukar menjadi orang yang kuat dalam beberapa saat. Ia juga tidak mampu dikuasai dalam sekelip mata sebagaimana ahli silap mata.

Bahkan untuk menjadi ibubapa yang berjiwa pendidik, ia memerlukan kepada persiapan, perancangan dan latihan. Persiapan mental dan fizikal untuk memikul amanah ini. Perancangan dalam melakar diri menjadi seorang pendidik yang bermatlamat dan bijaksana. Juga latihan dalam mengasah kemampuan diri dalam mendidik anak-anak. Justeru, untuk menjadi pendidik yang berkesan memerlukan usaha yang berterusan.

Semua ini bermula dengan ilmu. I.L.M.U. Ilmulah yang menyuluh dan menerangi disepanjang perjalanan tersebut. Tanpa suluhan ini, kita tidak mampu untuk memimpin diri sendiri, apatah lagi untuk memimpin anak-anak kita berjalan di lorong yang selamat.

Benarlah ungkapan yang berbunyi; “When you stop learning, you stop leading”. Apabila anda berhenti belajar, bererti anda juga berhenti memimpin. Justeru, apa yang kita lakukan dengan buku yang berada di tangan kita sekarang ini ialah, kita sebenarnya bukan sekadar membaca, malah kita sedang mendidik dan memimpin. Mendidik diri untuk mendidik. Memimpin diri untuk memimpin anak-anak. Itulah antara kebenaran perkataan “Leaders are learners”. Pemimpin adalah orang yang belajar.

Oleh itu, buku yang sedang kita tatap ini adalah buku yang sewajarnya untuk kita hadam selumat-lumatnya. Hayatilah pesanan yang disampaikan. Pasakkan harapan yang tinggi untuk merealitikan impian kita ‘Melahirkan Anak Pencinta al-Quran’. Kerana harapan yang tinggi mampu menjadi lebih kuat dan lebih bertenaga. Malah ia merupakan satu modal besar yang tiada tandingannya. Tanpanya, sekalipun mempunyai bakat, minat dan kecerdasan yang hebat, namun ia tidak akan membawa kita ke mana-mana pun. Itulah hakikatnya.

Seandainya kita telah berjaya mengkhatamkan bacaan buku ini, ulangilah berkali-kali sehingga ia sebati dalam diri kita. Sehingga kita mampu melihat dengan jelas jalan yang bakal kita tempuhi. Ingati pesanan cerdik pandai; “Repetition is mother of knowledge”. Pengulangan merupakan ibu kepada pengetahuan.

Oleh itu, terlalu dukacita seandainya buku yang bermakna dan cantik ini hanya tersergam indah di rak-rak buku yang dihiasi dengan habuk debu sahaja. Tanpa disentuh apatah lagi ditelaah. Seandainya telah membacanya, jangan lupa untuk mempraktikkannya. Jangan biarkan mutiara di dalam buku ini tersimpan di dalam buku ini sahaja. Ia perlu dikeluarkan dan perlu diterjemahkan. Itulah peranan kita. Itulah jalan untuk merealisasikan impian kita.

Selamat berjuang.
Perkongsian daripada:
Mohd Solleh bin Ab. Razak (Abu Mujahid)


[1] Riwayat Abu Dawud no: 3822. Al-Albani berkata: sahih. Lafaz yang berbeza oleh al-Tirmizi no: 1343. Katanya: Hadis hasan gharib. Ibn Majah no: 2031


MAKLUMAT BUKU
Nama Penulis : Mohd Solleh Ab. Razak
Harga: RM 20.00

Kod Produk: TBBK 1259

ISBN: 978-967-388-121-5

Saiz: 15cm X 22cm

Mukasurat: 224 ms

Tarikh produk berada di pasaran: April 2013


Untuk yang berminat, boleh dapatkan di pasaran atau melalui penulis dengan cara PM di FB penulis: https://www.facebook.com/msar85
Labels: , | edit post
0 Responses

Catat Ulasan