Solleh Al-Fatimi
Persoalan kenapakah orang Yahudi begitu berpengaruh di dalam banyak pelbagai bidang termasuklah dalam bidang perniagaan sukar dijawab. Persoalan ini begitu rumit untuk dihuraikan kerana tidak banyak kajian mendalam tentang aspek ini.


Untuk menjawab persoalan ini, saya ingin mengajak sahabat semua untuk sama-sama membaca buku 'Baitul Maqdis: Sejarah Kejatuhan Palestin dan Kewujudan Israel' terbitan Persatuan Ulama' Malaysia (PUM). Di dalam buku ini dihimpun 10 kertas kerja yang dibentangkan di dalam 'Seminar Baitul Maqdis' pada 08 Ogos 2010. Antara kertas kerja yang ingin dikongsi bagi menjawab persoalan ini ialah hasil kajian dan bentangan oleh Profesor Dr. Mohd Nazari bin Ismail, seorang Profesor di Fakulti Perniagaan dan Perakauan, Universiti Malaya. yang bertajuk 'Pengaruh Zionis di Dalam Organisasi Pentadbiran dan Perniagaan'. Marilah sama-sama kita menghayatinya:


"Di kalangan beberapa usaha untuk menerangkan fenomena ini, ada yang menyatakan bahawa ia adalah kerana darah keturunan orang Yahudi adalah istimewa. Pada pandangan saya pendapat tersebut tidak mempunyai asas yang kukuh. Alasannya ialah kerana seperti yang kita ketahui ‘darah’ Yahudi telah bercampur sejak zaman berzaman melalui proses perkahwinan dan penukaran agama. Seperti yang disebutkan sebelum ini, ramai orang yahudi adalah berketurunan dari ibu bapa yang merupakan Jewish converts atau mereka yang asalnya bukan Yahudi tetapi telah memeluk agama Yahudi. Di samping itu, ramai juga yang telah berkahwin dengan orang bukan Yahudi. Sebagai contoh, di zaman Nabi Musa, anak-anak lelaki telah dibunuh sementara anak perempuan dibiarkan hidup. Oleh itu, ramai wanita Yahudi dikahwini oleh orang Mesir. Begitu juga, ramai wanita Yahudi telah dikahwini oleh orang Kristian Eropah. Ini jelas membuktikan bahawa keturunan orang Yahudi sudah bercampur aduk dan oleh itu pendapat yang mengatakan ‘darah keturunan orang Yahudi adalah istimewa’ tidak boleh diterima.

Pada pendapat penulis, sebab utama mereka berjaya dalam bidang yang pelbagai adalah kerana mereka telah ditindas sejak zaman berzaman, terutama sekali di Eropah. Mereka sentiasa menjadi mangsa semangat perkauman Eropah dan oleh itu snetiasa mempunyai perasaan ketakutan dan tidak selesa. Untuk menambahkan keselesaan hidup, mereka terpaksa bekerja keras, berinovatif dan kreatif. Jadi atas dasar itulah kemungkinan ramai dari kalangan mereka yang berjaya dalam pelbagai bidang."

petikan dari: Baitul Maqdis : Sejarah Kejatuhan Palestin dan Kewujudan Israel. m/s:109-110
Labels: , | edit post
0 Responses

Catat Ulasan