Solleh Al-Fatimi

Oleh:
Abu Mujahid
Mohd Solleh Ab Razak (MSAR).
Majalah Al-Ustaz > Kolum Kiamat Dekat; Isu 04عَنِ ابْنِ مَسْعُودٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

إِنَّ مِنْ أَشْرَاطِ السَّاعَةِ أَنْ يُسَلِّمَ الرَّجُلُ عَلَى الرَّجُلِ لَا يُسَلِّمُ عَلَيْهِ إِلَّا لِلْمَعْرِفَةِ
 “Sesungguhnya antara tanda-tanda kiamat dalah seseorang yang mengucapkan salam kepada orang lain, namun salam tersebut tidak diucapkan melainkan kepada orang yang dikenalinya sahaja”.
(Riwayat Ahmad, Isnad sahih)SOALAN 1:

Assalamualaikum ustaz, pernah saya memberi salam kepada seseorang, tapi orang itu menunjukkan reaksi yang menampakkan saya ni seolah-olah pelik. Mungkin kerana saya beri salam pada orang yang saling tidak mengenali. Kenapa tindakan saya ni nampak semacam pelik sahaja?JAWAPAN :

Wa’alaikumussalam. Sememangnya mengucapkan salam adalah salah satu sunnah Rasulullah SAW. Hukumnya adalah sunat, manakala yang menjawabnya adalah wajib. Namun istimewanya dalam mengucapkan salam ialah orang yang mengucapkan salam (sekalipun sunat) adalah lebih afdhal dan lebih baik pahalanya daripada orang yang menjawabnya (sekalipun ia wajib).

Berhubung permasalah ini, perkara ini pernah disebut oleh Rasulullah SAW, malah Rasulullah SAW meletakkan perkara ini dalam perkara tanda-tanda kiamat. Iaitu apabila seseorang mengucapkan salam kepada orang yang dikenalinya sahaja. Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya antara tanda-tanda kiamat dalah seseorang yang mengucapkan salam kepada orang lain, namun salam tersebut tidak diucapkan melainkan kepada orang yang dikenalinya sahaja”. (Riwayat Ahmad, Isnad sahih)

Manakala hadis yang lain pula, Rasulullah SAW bersabda; “Sesungguhnya menjelang hari kiamat nanti, pengucapan salam hanya dilakukan pada orang yang tertentu sahaja”. (Riwayat Ahmad, isnad sahih)

Di sini, jelaslah bahawa kita berada pada akhir zaman, iaitu zaman orang memberi salam hanya kepada orang yang dikenalinya sahaja. Sedangkan Rasulullah SAW menyarankan kita agar mengucapkan salam kepada orang yang kenal atau pun tidak kenal.

Abdullah bin ‘Amr bin al-‘As berkata: seorang lelaki bertanya Nabi; “Apakah amalan Islam yang paling baik?”. Baginda menjawab: “Memberi makan orang yang susah dan memberi salam kepada orang yang kamu kenal dan orang yang kamu tidak kenal”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Wallahu a’lam.SOALAN 2

Kenapakah hubungan antara sesama kita yang beragama Islam kini kian jauh. Bahkan sesetengah daripada kita yang telah hilang rasa kasih sayang antara sesama Muslim sedangkan kita adalah bersaudara?


JAWAPAN

Sememangnya kita seluruh muslimin tanpa mengira jantina, warna kulit, bangsa, bahasa dan sempadan geografi adalah bersaudara. Seorang Muslim yang beriman akan terserlah daripada dirinya perasaan cinta dan sayang kepada saudaranya. Namun bagaimanakah cara untuk menyuntik perasaan tersebut?

Maka Rasulullah SAW mengajarkan kita; “Sekalian kamu tidak akan memasuki syurga sehinggalah kamu beriman. Sekalian kamu tidak akan beriman (dengan sempurna) sehinggalah kamu semua saling berkasih sayang. Mahukah kamu sekiranya saya tunjukkan kepada kamu sesuatu perkara yang apabila kamu melakukannya, kamu akan merasai perasaan saling berkasih sayang? Sebarkanlah salam antara kamu”. (Riwayat Muslim)

Justeru, untuk menumbuhkn perasaan kasih sayang antara sesama kita, maka benihnya adalah dengan menyebarkan salam. Bahkan dalam kehidupan Rasulullah SAW, Baginda sentiasa mendahului mengucapkan salam kepada para sahabatnya. Bukan hanya kepada sahabat sahaja, malah kepada sahabiah jua.

Asma’ bin Yazid menceritakan bahawa suatu ketika Rasulullah SAW melalui sebelah masjid yang ketika itu ada sekumpulan wanita yang sedang duduk di sana, kemudian Baginda melambaikan tangannya dan mengucapkan salam kepada mereka”. (Riwayat al-Tirmizi, hadis hasan)

Wallahu a’lam.SOALAN 3

Dalam menghidupkan sunnah menyebarkan salam ini dan tidak mahu tergolong dalam golongan yang rugi pada akhir zaman ini, bolehkah saya sampaikan salam saya kepada seseorang melalui perantaraan orang lain?JAWAPAN

Sememangnya menjadi kebiasaan kita budaya ‘sampaikan salam’. Menurut Islam, ia merupakan sesuatu yang dibolehkan. Namun hendaklah dilafazkan dengan lafaz salam yang sempurna (assalamu ‘alaih), bukan sekadar; “sampaikan salam pada si fulan ye”, tanpa ada lafaznya. Demikian juga dalam menjawabnya, hendaklah dijawab dengan lafaz yang sempurna dan bukan sekadar diam atau menganggukkan kepala sahaja.

Saidatina A’isyah r.ha pernah menerima kiriman salam daripada Jibril a.s. Beliau menceritakan bahawa Rasulullah SAW memberitahunya: “Inilah Jibril yang memberi salam padamu”. Saya menjawab: “wa ‘alaihis salam wa rahmatullahi wa barakatuh”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Oleh itu, sebarkanlah salam. Dengan salam kita memupuk perasaan kasih sayang terhadap seluruh umat Islam, maka jangan kita tinggalkan sunnah dalam menyebarkan salam. Sebarkan kepada orang yang kenal dan orang yang tidak kenal. Jangan kita merasakan ia satu perkara yang remeh temeh, kerana dengan salam inilah sebagai tanda seorang yang beriman. Dengan salam inilah yang akan memupuk kasih sayang antara kita. Seterusnya dengan salam ini jugalah yang akan membawa kita ke syurga Allah SWT. Destinasi terakhir yang kita idam-idamkan.

Wallahu a’lam.

p/s: Soal jawab ini merupakan petikan daripada MAJALAH AL-USTAZ...Kemungkinan edisi cetak dan edisi blog ini terdapat sedikit perbezaan kerana edisi blog adalah karya yang belum diedit oleh editor. Mohon kemaafan jika terdapat kesilapan.
0 Responses

Catat Ulasan